Het zevende en tevens laatste sacrament binnen de katholieke kerk is het sacrament van de wijding, vroeger ook wel de priesterwijding genoemd. . Bij dit sacrament maakt een geestelijke de bewuste keuze om ongehuwd door het leven te gaan, om zichzelf geheel in dienst te kunnen stellen van God en de kerk.
Sacramemt van de wijding
Het bisdom Haarlem heeft een eigen seminarie omdat de vorming tot priester om een eenheid van geestelijke, theologische en pastorale vorming vraagt.
Het seminarie is een opnieuw beleven van de ervaring van de apostelen die in een gemeenschap met Jezus aan het hoofd, werden gevormd en voor hun zending toegerust.
De studie
Tijdens de studie komen filosofie, theologie en pastorale vorming aan de orde, naast enkele andere vakken die voor het werken als priester van bijzonder belang zijn. Het studie-programma omvat een zesjarige opleiding, waarvan het eerste jaar is gewijd aan inleiding in het Christusmysterie en andere inleidende vakken. De twee eerste jaren worden voorts vooral filosofische vakken, de daarop volgende vier jaar voornamelijk theologische vakken bestudeerd, waarbij het Willibrordhuis zich hoofdzakelijk oriënteert op de kerkelijke vereisten en het programma van de pauselijke Lateraanse universiteit in Rome. De theologische vorming in het seminarie is geaffilieerd met deze pauselijke universiteit, zodat studenten het baccalaureaat in de theologie kunnen halen.
Na de zesjarige opleiding vindt een pastoraal jaar plaats, dat grotendeels in een parochie wordt doorgebracht en waarin enige praktische cursussen worden gevolgd.
Voor oudere studenten en in bepaalde gevallen is een andere, aangepaste opleidingsroute mogelijk.
Toelating
Als vooropleiding wordt normaliter tenminste een HAVO-niveau gevraagd. Voor oudere studenten kan de vooropleiding individueel worden beoordeeld.
Voorwaarden voor toelating tot het seminarie zijn onder meer een positieve en religieuze instelling, openheid voor nadere geestelijke vorming en het bewust willen aanvaarden van de celibataire levensstaat. Tevens moeten voldoende aanleg en vaardigheden aanwezig zijn bij de kandidaat om later de taken van een priester te kunnen vervullen.
Basis voor toelating is de roeping: het verlangen van de kandidaat om priester te worden binnen de Rooms-Katholieke Kerk en zich van harte in te willen voegen in de kerkgemeenschap die wordt geleid door de paus en de bisschop
Diaken of Catechist
De opleiding Theologie aan de Tiltenbergin Vogelenzang leidt ook op tot Diaken of Catechist.
Diaken-zijn is een levensroeping en een levensstaat. Het is geen baan of functie, het is allereerst een zijn. De diaken wijdt zich toe aan de dienst van Christus en de Kerk. Hij is diaken voor heel zijn verdere leven. Zijn leven wordt voortaan gekenmerkt door een onuitwisbaar merkteken, door een band van gehoorzaamheid met de Bisschop en het bisdom, door het getijdengebed, door de dienst van verkondiging, de dienst van naastenliefde vooral voor de armen en zwakkeren.
Meer informatie op de website van De Tiltenberg
Het woord Catechist duidt in het kerkelijk spraakgebruik aan dat iemand in de kerk met een zending van de bisschop diaconale, catechetische of pastorale taken verricht. Wie zich in deze taken wil bekwamen, kan na afronding van de basis- en vervolgcursus theologie de catechistenopleiding volgen. Hierin wordt gewerkt aan het verwerven van de nodige kennis en vaardigheden in praktijkgerichte vakken en stages. Er geldt een eigen aannameprocedure. De maximumleeftijd voor aanmelding is 60 jaar. Na afronding van de catechistenopleiding kan bij gebleken geschiktheid door de bisschop een zending worden verleend.
Meer informatie op de website van De Tiltenberg
Paul Bindels gewijd tot Priester
Sacramenten – De Wijding
Diaken Rob Mascini vertelt over het sacrament van de Wijding. Waar komt het vandaan, wat betekent het.